Maagonderzoek: gastroscopie

Met een gastroscopie kan een arts de binnenzijde van de slokdarm, de maag en het begin van de twaalfvingerige darm in detail bekijken door middel van een soepele buis (gastroscoop).

Tijdens dit onderzoek worden de slokdarm, maag en het begin van de dunne darm op mogelijke afwijkingen gecontroleerd. Eventueel worden kleine stukjes weefsel weggenomen voor microscopisch onderzoek (biopsie).

Gastroscopie Onderzoek
Coloscoop

Dikkedarmonderzoek: coloscopie

Met een coloscopie of dikkedarmonderzoek sporen we afwijkingen aan de dikke darm (colon) op. Een soepele buis (coloscoop) wordt via de anus door de dikke darm tot aan de overgang naar de dunne darm geschoven.

We controleren de binnenzijde van de darm op gezwellen (poliepen), ontstekingen en andere afwijkingen. Eventueel worden kleine stukjes weefsel weggenomen voor microscopisch onderzoek (biopsie). Er kunnen tijdens het onderzoek ook poliepen verwijderd worden.

Onderzoek van de anus: proctologie

Proctologie omvat alle klachten van de anus en de bekkenbodem, waarbij hemorroïden (aambeien of speen) de meest gekende aandoening is. Frequent voorkomende klachten zijn bloedverlies, zwelling, anale jeuk, pijn, flapjes rondom de anus en ongewild verlies van stoelgang en/of windjes.

Deze klachten kunnen met een een kort instrument in het licht gesteld worden waarna een behandeling kan volgen. De patiënt zit op de knieën, voorovergebogen op onderzoekstafel. Het onderzoek duurt enkele minuten.

Proctologie
Echografie Toestel

Echografie abdomen

Een echografie van het abdomen is een onderzoek waarbij de buikorganen (lever, milt, pancreas, galblaas, nieren en blaas) worden onderzocht door gebruik te maken van geluidsgolven.

We brengen een gel aan op uw buik en duwen zacht met de sonde om een mooi beeld te verkrijgen.